Bomen inpakken

Zonnebescherming voor bomen:
waarom inpakken van levensbelang is

Bomen worden om één specifieke reden ingepakt: ter bescherming van hun stam tegen de zon. Op zichzelf vormt de zon namelijk geen probleem voor bomen. Pas wanneer er veranderingen optreden in hun standplaats, raken bomen die gevoelig zijn voor zonnebrand in de problemen. Vergelijk het met het gebruik van zonnecrème bij mensen wanneer ze in de zon komen. Niet iedereen heeft evenveel zonnecrème nodig: mensen met een lichte huidskleur moeten doorgaans sneller opnieuw smeren dan mensen met een donkere huidskleur.

In de praktijk betekent dat het volgende:

  • Bij het aanplanten van een boom die gevoelig is voor zonnebrand, is het nodig om zijn kleine stam in te pakken. Op de nieuwe standplaats kan de zon doorgaans anders op de stam vallen dan in de boomkwekerij. Het is daarom van belang om de boom rustig te laten wennen aan het nieuwe zonlicht.
  • Wanneer bomen in de omgeving zijn gekapt, ontvangen de overgebleven bomen meer zonlicht. Bij bomen die gevoelig zijn voor zonnebrand is het raadzaam om die preventief in te pakken, zodat ze geleidelijk kunnen wennen aan de veranderende zonnestralen.
  • Als een boom die gevoelig is voor zonnebrand, een kroonreductie of een andere ingrijpende snoei nodig heeft, moet overwogen worden of het niet beter is om de boom na die handelingen in te pakken.

Ingrijpende snoeiwerken of vellingen moeten altijd in balans met de omgeving plaatsvinden. Het inpakken van bomen kan van cruciaal belang zijn voor hun overleving zodra de standplaats van de boom verandert.