Aanplanten

De beste groeikans voor elke boom

Aanplanten betekent rekening houden met boomsoorten en hun ideale standplaats. Wij geven graag professioneel advies over de aanplant van de juiste boom op de juiste plaats. Daarbij houden we rekening met de toekomst, want bomen worden uiteraard groot. De beste periode om aan te planten is november-december maar kan zeker nog tot midden maart. De haarworteltjes kunnen zich dan ‘zetten’. Op die manier begint de boom met een voorsprong aan een nieuwe groeicyclus. Alles hangt ook af van de keuze van het plantgoed. Een boom met blote wortel is goedkoper dan een boom met kluit. De afweging tussen de verschillende mogelijkheden bespreken we graag met u in detail.

Aanplant met boompalen

De meest klassieke manier van aanplant en ook de meest gevraagde is het aanplanten met boompalen. Aan de hand van een aanplant in Aartselaar kunnen we jullie eenvoudig de verschillende stappen uitleggen.

Het opladen van de bomen

Stap 1: De bomen zijn opgeladen en helemaal klaar om naar hun definitieve plek te vertrekken.

Het materiaal wordt naar de locatie gebracht.

Stap 2: Met de avant worden de boompalen, het compost en de snippers naar de locatie van de aanplant gebracht.

De putten voor het aanplanten van de bomen zijn gemaakt

Stap 3: Bomenier Thomas heeft al alle putten voor de bomen gemaakt.

De laatste plantput

Stap 4: De laatste plantput voor de Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ is ook klaar. De boom gaat dienen als geboorteboom.

De laatste plantput

Stap 5: Alle bomen zijn aangeplant: een Acer freemanii ‘Autum Blaze’, Acer platanoides ‘Royal Red’, Acer rubrum ‘Autumm Flame’ en Fraxinus angustifolia ‘Raywood’. Onze klant houdt duidelijk van rood.

Aanplant met grondankers

Grondankers worden gebruikt om de boom te verankeren aan de kluit. Dat gebeurt zowel vanuit biologisch als esthetisch standpunt. De boom kan dankzij de verankering in de bodem bovengronds vrij bewegen en over de volledige stam aansterken waar nodig. Daarnaast staan er geen palen noch boombanden die kunnen vergeten worden. Onderstaande kluitverankering bestaat uit biologisch afbreekbaar materiaal, dat na verloop van tijd volledig verteert.

Een boom met een biologisch afbreekbare kluitverankering

Een boom met een biologisch afbreekbare kluitverankering

Een boom met een biologisch afbreekbare kluitverankering

De touwen verteren na enkele jaren

Aanplant van bosgoed

In Lippelo hebben we 1500 nieuwe bomen aangeplant. Zoals het getal al doet vermoeden, gaat het over bosgoed. De bomen zijn allemaal inheems, wat betekent dat ze van nature in de regio voorkomen. Het gaat over de wintereik (quercus petraea), de Noorse esdoorn (acer platanoides) en de haagbeuk (carpinus betulus).

De Bomeniers planten bosgoed aan

Algemeen beeld van een deel van de aanplant

Het opladen van planten

Rubi, Wilfried en Thomas laden planten op

Nola en Rubi

Nola en Rubi houden alles goed mee in het oog

Een boom planten in november of december geeft de boom een jaar voorsprong