Bomen Effect Analyse
De rol van een bomen effect analyse voor een duurzaam boombehoud
Een bomeneffectanalyse, ook bekend als een BEA, is een gestandaardiseerde methode om de mogelijke effecten van werkzaamheden in de nabijheid van bomen in kaart te brengen. De analyse is relevant voor zowel kleinschalige particuliere bouwprojecten als voor grootschalige werken van bedrijven en overheden. Het doel van een dergelijke analyse is het duurzame behoud van de bomen, zodat zo veel mogelijk bestaande bomen beschermd kunnen worden tijdens en na de uitvoering van de werken.
De BEA omvat een grondige evaluatie van de bestaande bomen, hun omgeving en standplaats. Daarbij wordt niet alleen de waarde van een boom bepaald, maar ook een prognose gemaakt van de impact van eventuele infrastructuurwerken op de gezondheid van de bomen. Een essentieel aspect van de bomeneffectanalyse is het onderzoeken van de wortelzones. Dat zijn de gebieden rondom de boom waar de wortels zich bevinden. De wortelzones zijn van groot belang omdat ze essentieel zijn voor de voeding, stabiliteit en gezondheid van de boom. Tijdens de analyse wordt specifiek gekeken naar de aanwezigheid van wortels, hun diepte en de eventuele beschadigingen door de beoogde werkzaamheden.
Op basis van de bomeneffectanalyse worden vervolgens de noodzakelijke maatregelen vastgesteld die tijdens de werkzaamheden genomen moeten worden om de bomen te beschermen. Denk daarbij aan het vermijden van graafwerkzaamheden in de wortelzones, het plaatsen van beschermende constructies en het waarborgen van voldoende luchtcirculatie en waterafvoer voor de wortels.
Voor het uitvoeren van een bomeneffectanalyse is een erkend European Tree Technician (ETT) de meest aangewezen persoon. Heb je vragen over boomverzorging of wil je een bomeneffectanalyse laten uitvoeren? Neem hieronder gerust contact op met De Bomeniers, stuk voor stuk gecertificeerde boomverzorgers, die klaar staan om je bomen te beschermen.